Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Vörös ház

Vörös ház

Lichtenstein, Liechtenstein

A nevezetes Vörös ház masszív, középkori kőtornyát fagerendás felső emelet és csúcsos toronysisak koronázza.

Tovább olvasom

Parlament

Parlament

Lichtenstein, Liechtenstein

A vaduzi belváros legfontosabb épülete a liechtensteini parlament és a kormány központja.

Tovább olvasom

Schellenberg

Schellenberg

Lichtenstein, Liechtenstein

Területét tekintve Schellenberg Liechtenstein legkisebb községe. A grófság egykori dicsőségére csak a kastély romjai emlékeztetnek.

Tovább olvasom

Határkő

Határkő

Lichtenstein, Liechtenstein

Balzers határában a Luziensteig felé út melett található a régi kőből díszesen faragott határkő.

Tovább olvasom

Trieseni kirándulások

Trieseni kirándulások

Lichtenstein, Liechtenstein

Triesen igen kellemes hegyi séták, kirándulások, nagyobb magashegyi túrák kiindulópontja.

Tovább olvasom

Milyen város Liechtenstein?

Európa utolsó német nyelvű monarchiája a történelmi anekdota szerint azért maradhatott független, mert a napóleoni háborúk után a bécsi kongresszuson egyszerűen megfeledkeztek létezéséről. Az Ausztria és Svájc által határolt, 158 km2-nyi országnak tulajdonképpen még saját neve sincs, a történelemből ismert család, a kis ország egykori tulajdonosa és uralkodója lett a névadó.

Liechtenstein története messzire nyúlik vissza, az ásatások szerint elsőként a kelták, a Raeti néptörzs telepedett le itt, majd sokáig a római birodalom része volt. 
A XII. században a Bregenz grófi család birtokába került, ekkor kezdődött a vaduzi kastély építése. A család kihalása után a birtok a Brandis bárók, majd a Sulz grófok tulajdonába került.

1613-ban zavaros időszak kezdődött, amikor a terület a Hohenem család kezébe került. Az eddigi békés országon zsoldoscsapatok vonultak végig, rendszeres volt a fosztogatás, erőszakoskodás és gyilkosság. A harminc éves háború vége nem hozott békét, Vaduz és környéke hol svájci, hol osztrák csaták színtere volt.

1696-ban a Hohenem család eladósodott és a birtokot egy bizonyos Liechtenstein János Ádám herceg, a Habsburg-birodalom egyik leggazdagabb földesura szerezte meg. A Liechtensteini Fejedelemséget 1709. január 23-án VI. Károly német-római császár alapította meg, bár az első hét herceg a birodalom közelében sem járt soha.

Liechtenstein 1866-tól teljesen független állam. Az I. világháborúban Svájc felé közeledett, a II. világháborúban pedig független maradt. A Liechtenstein család azonban így is jelentős anyagi kárt szenvedett, 1600 km2-nyi területüket államosították, nagyrészt Csehszloválkiában.

A Liechtensteini fejedelmi család napjainkban a világ egyik leggazdagabb családja. A hercegség élén II. János Ádám áll, helyettese fia, a 2004-ben kinevezett Liechtenstein Alajos trónörökös.

Napjainkban a miniállamot természeti szépségei, az olcsó vásárlási lehetőségek és a síparadicsomok miatt keresik fel leginkább a turisták.

Liechtenstein Galériák

Nemzeti Múzeum
Liechtenstein, Lichtenstein Látnivalók
Hotel Oberland***
Liechtenstein, Lichtenstein Szállás
Älplermagronen mit Wirz
Liechtenstein, Lichtenstein Vendéglátás
Bélyeg
Liechtenstein, Lichtenstein Vásárlás
Castellum
Liechtenstein, Lichtenstein Szabadidő
Löwen fogadó
Liechtenstein, Lichtenstein Szórakozás

Riga

Riga

Hawaii-szigetek

Hawaii-szigetek