Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Liechtenstein

Liechtenstein történet

Liechtenstein, Lichtenstein, Történet

Liechtenstein története

Liechtenstein, Lichtenstein, Történet

Európa utolsó német nyelvű monarchiája a történelmi anekdota szerint azért maradhatott független, mert a napóleoni háborúk után a bécsi kongresszuson egyszerűen megfeledkeztek létezéséről. Az Ausztria és Svájc által határolt, 158 km2-nyi országnak tulajdonképpen még saját neve sincs, a történelemből ismert család, a kis ország egykori tulajdonosa és uralkodója lett a névadó.

Liechtenstein története messzire nyúlik vissza, az ásatások szerint elsőként a kelták, a Raeti néptörzs telepedett le itt, majd sokáig a római birodalom része volt. 
A XII. században a Bregenz grófi család birtokába került, ekkor kezdődött a vaduzi kastély építése. A család kihalása után a birtok a Brandis bárók, majd a Sulz grófok tulajdonába került.

1613-ban zavaros időszak kezdődött, amikor a terület a Hohenem család kezébe került. Az eddigi békés országon zsoldoscsapatok vonultak végig, rendszeres volt a fosztogatás, erőszakoskodás és gyilkosság. A harminc éves háború vége nem hozott békét, Vaduz és környéke hol svájci, hol osztrák csaták színtere volt.

1696-ban a Hohenem család eladósodott és a birtokot egy bizonyos Liechtenstein János Ádám herceg, a Habsburg-birodalom egyik leggazdagabb földesura szerezte meg. A Liechtensteini Fejedelemséget 1709. január 23-án VI. Károly német-római császár alapította meg, bár az első hét herceg a birodalom közelében sem járt soha.

Liechtenstein 1866-tól teljesen független állam. Az I. világháborúban Svájc felé közeledett, a II. világháborúban pedig független maradt. A Liechtenstein család azonban így is jelentős anyagi kárt szenvedett, 1600 km2-nyi területüket államosították, nagyrészt Csehszloválkiában.

A Liechtensteini fejedelmi család napjainkban a világ egyik leggazdagabb családja. A hercegség élén II. János Ádám áll, helyettese fia, a 2004-ben kinevezett Liechtenstein Alajos trónörökös.

Napjainkban a miniállamot természeti szépségei, az olcsó vásárlási lehetőségek és a síparadicsomok miatt keresik fel leginkább a turisták.

Forrás: Kis Csaba: Európai miniállamok

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!